Schimbarile din ultimii ani si perioada pandemiei au modificat semnificativ relatia noastra cu natura. Acestea ne-au facut sa apreciem mai mult timpul petrecut in aer liber, precum si spatiile exterioare din apropierea casei noastre.
Vazute ca suprafete extrem de valoroase la momentul achizitionarii unei locuinte, terasa si gradina sunt cele care ne permit sa intram in contact cu exteriorul, direct din confortul locuintei noastre, avand privilegiul de a respira aer curat, de a ne relaxa in lumina soarelui sau de a ne bucura de o masa alaturi de cei dragi.
In contextul in care a trebuit sa stam in case perioade lungi de timp, am devenit din ce in ce mai creativi si mai pretentiosi cu aceste spatii, punand accent pe reamenajarea lor.
Astazi ne indreptam atentia spre amenajarea terasei, cu cateva idei care te vor ajuta sa transformi acest spatiu in cel mai placut loc de petrecere a timpului liber in sezonul cald.
1. Alege piese de mobilier care faciliteaza socializarea
O terasa mareste suprafata casei noastre, tinând loc de living sau sufragerie in zilele in care vremea este favorabila. Petrecerea timpului in natura are multe beneficii. Mobilierul versatil format din balansoare sau o canapea de exterior, ne va incuraja sa petrecem timp de calitate cu prietenii sau familia.
2. Nu uita sa incluzi o masa multifunctionala
Aici iti vei putea bea cafeaua de dimineata, vei putea lua micul dejun, sau te vei putea bucura de un pahar de vin seara, dupa o zi lunga si obositoare la serviciu. Petrecerea timpului in aer liber, pe langa mentinerea unei inimi sanatoase, are capacitatea de a reduce hormonii de stres si de a relaxa masa musculara. Cand ne relaxam si scapam de stres, digestia se face corect, organismul fiind pregatit sa absoarba toti nutrientii din alimente.
3. Amenajeaza un colt pentru relaxare
Chiar daca locuiesti intr-un apartament situat in inima orasului, asta nu inseamna ca nu te poti bucura de un spatiu care are aer de vacanta. Astfel, nu ai de ce sa ratezi luxul relaxarii pe o canapea sau pe un balansoar, sa te destinzi citind o carte sau sa iti incarci bateriile printr-un pui de somn rapid in aer liber.
4. Integreaza plante si flori pentru a-ti crea propria oaza de natura
Daca iti place micro-gradinaritul, amenajarea unui loc special pentru ingrijirea plantelor este exact ce ai nevoie. In acest fel, ai ocazia sa iti cultivi propriile plante sau legume, urmarindu-le cu incaantare cresterea si ciclul de dezvoltare. Aceasta activitate are si un rol educativ, daca alegi sa ii implici si pe copiii tai. Astfel ii vei învata multe lucruri despre timp, despre responsabilitate si rabdare si despre grija pentru lucrurile din jurul nostru. Cei mici vor fi incantati sa vada ca rasplata eforturilor lor nu va intarzia sa apara.
5. Obtine mai multa intimitate
Peretii vegetali sunt o alegere foarte inspirata deoarece reprezinta o oaza de prospetime si culoare si iti delimiteaza in mod natural terasa de cea a vecinului. Acest gen de pereti, fie ca sunt sub forma de muschi sau licheni, plante cataratoare, arbusti ornamentali, sau gradini verticale, au o contributie importanta la imbunatatirea microclimatului dar si a starii noastre de bine.
6. Opteaza pentru solutii de iluminat durabil
Stiind ca o terasa ne ajuta sa beneficiem de lumina naturala cat mai mult timp, ar fi bine sa ne aratam aprecierea pentru resursele planetei noastre prin consumul lor responsabil. Putem opta pentru instalatii de lumina, felinare sau ghirlande cu incarcare solara pentru a ne bucura si noaptea de terasa.
7. Adauga covoare, perne si materiale textile in combinatii de culori
Terasa este o prelungire a locuintei si, cu multa imaginatie, o poti folosi oricand pentru a-ti satisface nevoia de a fi in natura. Materialele textile au darul de a oferi mai multa caldura spatiilor: nu uita sa incluzi un covor, niste perne confortabile si paturi care te vor ajuta sa petreci timp pretios pe terasa cand este mai racoare si care vor completa perfect spatiul dedicat relaxarii tale.