5 + 1 Trucuri Ca Să Alegi Canapeaua Potrivită

5 + 1 Trucuri Ca Să Alegi Canapeaua Potrivită

Adore Home |

Profită de 30% EXTRA discount la canapele și textile cu codul: CONFORT30

Orice casă are nevoie de o canapea. Mică, mare, extensibilă sau nu, canapeaua face diferența între un spațiu public și unul privat, transformând orice loc dintr-o zonă oficială într-una în care te simți destul de confortabil încât să se întinzi la orizontală.

Fiind punctul focal într-o încăpere, alegerea devine o provocare pentru cine nu știe ce este important în selecția canapelei potrivite. Când canapeaua nu-ți asigură confort, ci îți aduce în loc probleme.

Prețul este important, iar promoțiile – cum este campania de reduceri de AICI – sunt un moment bun să iei în calcul o achiziție. Iată celelalte criterii pe care să le urmezi ca să cumperi cea mai bună canapea pentru acasă.

  1. Urmăm stilul de amenajare a casei

Fiecare care casă are stilul ei și fiecare stil are caracteristici comune obiectelor folosite, altfel amenajarea nu are continuitate. Ti-e greu să identifici stilul? Hai să vedem ce elemente urmărești în identificarea lui și în alegerea corectă a canapelei pentru fiecare.

Stilul modern: Liniile sunt clare, colțurile pătrate, picioarele sau alte accesorii sunt metalice, culorile solide și adesea intense. În designul contemporan, liniile s-au ondulat, iar colțurile au devenit rotunde, materialele fiind moi și cu texturi plăcute. Când metalul este înlocuit cu lemnul, iar canapeaua este simplă și culoarea ei mai desaturata (roșu stins, verde ferigă sau albastru petrol, gri, bej), stilul se duce spre scandinav, în care se incadreaza și canapeaua de AICI.    

 Canapea Extensibila Adore Home

 

Silul clasic: Structurile sunt bogate și rotunjite, culorile și materialele sunt pretențioase (catifea, de exemplu), accesorizate cu multe perne, nasturi și detalii metalice aurii ori elemente din lemn sculptat. De aici ne ducem ușor spre stilul shabby chic, dacă adăugăm materiale cu imprimeuri florale sau îndulcim culorile, migrând spre pasteluri și spre alb.

Stilul tradițional: Stofa, pielea și alte materiale naturale se combină cu lemnul, cu texturi vizibile, prelucrate mai degrabă de mână decât prin tehnici moderne. Culorile sunt adesea obținute prin vopsire cu pigmenți naturali, iar imprimeurile sunt tradiționale. Se pretează perfect și în locuințele în stil boho sau în orice casă cu influențe etnice, indiferent de țara la care se raportează.

Contează și spațiul în care va sta canapeaua. În camerele mici, o canapea fără picioare va părea prea masivă. Căutăm în loc una cu picioare înalte, ca să lăsăm impresia de spațiu pe podea. Trebuie însă ca și mobilierul din jur să aibă picioare similare, altfel diferența va fi deranjantă.

Canapeaua echilibrează cromatic camera: fie aduce un surplus de culoare, fie devine un spațiu negativ (neutru din punct de vedere al culorii) pentru ca restul să iasă in evidență. Alegem deci canapea neutră într-o cameră colorată și canapea colorată într-o cameră neutră. Iar dacă nuanțele de serie nu sunt ce ne trebuie, putem opta pentru culori pe comandă, pentru un preț mai mare însă.

  1. Căutăm tapițerie rezistentă și ușor de întreținut

Materialele care se văd – tapițeria și picioarele – trebuie să fie rezistente și ușor de întreținut. Culorile solide precum negru, albastru inchis ori grena se întrețin greu dacă materialul nu are în compoziție un sintentic care să respingă murdărirea. Acesta face ca materialul să reziste mai bine în timp, să nu se întindă excesiv și să absoarbă mai puțină mizerie.

Materialele 100% naturale nu sunt perfecte pentru tapițeria canapelei. Lâna se întinde și este aspră, deranjând la contactul cu pielea. Inul se șifonează și se pătează ușor, mătasea se rupe ușor și se decolorează. Pielea naturală trebuie întreținută periodic și nu este comfortabilă la contactul direct cu pielea, păstrând zona rece iarna și prea caldă vara. Bumbacul este o alegere relativ bună dacă este ferit de razele directe ale soarelui (se decolorează ușor) și poate fi spălat periodic.

Deci ne orientăm mai bine spre materiale precum microfibră, rayon, poliester sau materiale reciclate, care asigură rezistență și durabilitate în combinație cu compuși naturali. Chiar și așa, este de preferat ca husele canapelei să fie detașabile, pentru a putea fi curățate periodic.

Noua generație de țesături pune accent nu doar pe materiale reciclate, ci și pe rezistența în utilizarea de către familii care au animale în casă. Materialele pet friendly resping părul de animale și fac canapeaua mai ușor de întreținut.

 

  1. Vrem aceeași rezistență și pentru materialele care nu se văd

Cadrul canapelei și umplutura sunt mai importante pentru confort decât tapițeria canapelei. Un cadru metalic sau din lemn dur este mai fiabil decat unul din PAL sau MDF. Umplutura poate fi din spumă ori cu saltea cu arcuri, alegerea fiind dată de modul în care este utilizată canapeaua.

Dacă folosim constant canapeaua la dormit, salteaua cu arcuri este mai confortabilă, în timp ce spuma poate părea prea fermă. Salteaua cu arcuri rezistă mai bine în timp, în timp ce spuma se poate deforma din cauza presiunii prelungite.

  1. Cât spațiu salvează canapeaua?

O canapea extensibilă si cu depozitare salvează mereu spațiu. Transformarea în pat elimină nevoia unui dormitor pentru oaspeți, iar lada de depozitare ascunde pături și pilote de rezervă ori în extrasezon.

Trebuie urmărit cum se întinde canapeaua – prin tragere ori prin click-clack - și cât de rezistent este sistemul. Cel mai sigur sistem pe termen lung este cel modular, în care canapeaua se întinde fără elemente mecanice, ci doar muți șezutul ca să obții un pat încăpător, așa cum este cea de AICI. Dacă sub canapea și poți depozita ceva, ieși în câștig de spațiu, dar și de confort.

Coltar extensibil Adore Home 

  1. Dimensiuni raportate la spațiul disponibil și la accesul în locație

Dincolo de spațiul pe care îl ocupă, canapea în are nevoie de 50 cm spațiu până la măsuța pentru cafea si macar 10-15 cm pe lateral până la alt mobilier. Dacă este colțar sau canapea cu șezlong, nu trebuie să obtureze o cale de acces și nici să împiedice deschiderea ușilor. E ușor de calculat de aici care sunt dimensiunile maxime, în fiecare caz.

Uităm însă că avem nevoie de spațiu pentru aducerea în casă și pentru montaj, așa că apare întrebarea: încape canapeaua pe ușă, pe scări ori prin zonele de trecere? Și dacă se demontează, bucățile ei trebuie manevrate până la montaj, iar pentru asta trebuie spațiu.

Teoretic, aceste criterii sunt suficiente pentru a alege canapeaua potrivită. Ele îți determină prețul și fac ca produsele de serie să fie mai ieftine, iar cele pe comandă să coste mai mult.

Practic, un ultim lucru face experiența cumpărării fericită ori, dimpotrivă, un coșmar. Livrarea, montajul și returul canapelei, alături de garanție ridică probleme mari când alegi magazinul nepotrivit. Costul transportului trebuie avut în vedere din start. Montajul îl poți face singur și te scutește de cheltuieli cu montatorii, dacă mobila este bine gândită. Dacă vrei să returnezi produsul, trebuie să poți face asta rapid și ușor, intr-o perioadă rezonabilă. Apoi, garanția este importantă, canapeaua fiind un produs cu valoare mare.

Gândește bine toate aceste aspecte când vrei să-ți cumperi canapea. Faci cea mai bună alegere pentru tine când urmărești aceste criterii.

Gabi Ralea

Gabi Ralea este fostă jurnalistă, în prezent blogger de bricolaj și decor și autoare a două cărți de profil. S-a lansat în domeniu în Statele Unite, unde s-a specializat în reamenajare interioară. O puteți urmări pe gabiralea.ro, dar și pe Facebook, Instagram și YouTube.